Tietoa varhaiskasvattajille

Lastenkirkko-mediaa voi hyödyntää katsomuskasvatuksessa. Lastenkirkko rohkaisee toimimaan, ilmaisemaan tunteita, olemaan kaveri, hiljentymään, kyselemään ja tutkimaan elämän ilmiöitä maan ja taivaan väliltä.
Lastenkirkossa lapsi saa tutustua suomalaisessa kulttuurissa vahvasti vaikuttavaan luterilaiseen kristilliseen perinteeseen.

Lastenkirkkoa julkaisee Nuori kirkko ry, joka on Suomen ev. lut. kirkon seurakuntien palvelujärjestö. Lastenkirkkoon liittyviin kysymyksiin vastaa päätoimittaja Anita Ahtiainen anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi

Lastenkirkko-media pitää sisällään:

Yhteiskunnan varhaiskasvatus ja Lastenkirkko

Varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus antaa tilaa lasten omille kysymyksille ja ihmettelylle.
Varhaiskasvatuksessa ohjaajien on tärkeää arvostaa lapsen perheen omaa katsomusta ja tehdä kaikille lapsille tutuksi omassa elämänpiirissä vaikuttavia ilmiöitä.
Varhaiskasvatuksen henkilökunta voi poimia Lastenkirkon sisällöstä lapsia kiinnostavia asioita ja tutustua niihin lasten kanssa keskustellen.

Lastenkirkko.fi -sivustolla on runsaasti tehtäviä ja videoita

Tutkimuspartion jutut ovat syntyneet ekaluokkalaisten ideoista iltapäiväkerhossa. Tuulin, Toivon, Toimin ja Taiton kanssa saa tutkia ihmiskehoa ja luonnon ilmiöitä. Tehtävissä on mukana tietoa ja myös nokkeeluutta harjoittavia pieniä pelejä.

Päkä-lammas ja Pulmu-kyyhky opastavat pieniä arjessa. Heidän seurassaan voi harjoitella arjen valintoja, kaveritaitoja, iltarauhoittumista ja tutkia myös kirkkoa.

Päkän postilaatikkoon voi lähettää lapsen omia tarinoita teksteinä, kuvin ja videoina.

Sunnuntaisivut ja tulostettavat puuhat liittyvät vuoden kiertoon ja juhlapäiviin.

Yy kaa koo -lauletaan ohjelmapaikalta löytyy kivoja Kirkkomuskari-lauluja ja Lasten virsiä.

Lastenkirkon Raamattu ja Pyhäkoulu herättävät pohdintoja siitä, mitä kristillisyys oikein pitää sisällään.

Monen lapsen tuttu Taika-Petteri opettaa jonglöörausta, beatboxausta ja kertoo mukavalla tavalla kaverijutuista, joulusta ja pääsiäisestä.

Lastenkirkko Youtubessa

Lastenkirkko.fi ohelmapaikkojen Päkän postilaatikko, Yy kaa koo lauletaan! Taika-Petteri, Pyhäkoulu, Raamattu videot ovat myös Lastenkirkon Youtube-kanavalla.
Kannattaa ottaa huomioon, että Youtuben kautta katsoessa lapselle saatetaan tarjota mitä tahansa Youtubessa olevaa sisältöä.
Lastenkirkko.fi sivuston ohjelmapaikoilta ei ole pääsyä muihin sisältöihin.

Päkän päivä -sovellus

Päkän päivä -sovellus tuo valoa 3-6-vuotiaiden elämään. Sovellus tukee turvallisuuden tunteen ja arjen taitojen kehittymistä.
Sovellus on tällä hetkellä saatavilla Android-laitteille ja sen voi ladata tällä hetkellä vain Google Play pelikaupasta.
iPhonen tai iPadin käyttäjät joutuvat vielä odottamaan sovelluksen kehittämistyön etenemistä.

Lastenkirkko-lehti

Lastenkirkko-lehti on kiva saada omalla nimellä kotiin kuusi kertaa vuodessa. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Tietoa tilaamisesta täällä.

Miksi uskonto on esillä yhteiskunnan varhaiskasvatuksessa?

Varhaiskasvatussuunnitelmassa on määritelty laaja-alaisen oppimisen osa-alueet, joista yksi on “Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu”. Koska lapset kasvavat kulttuurisesti, kielellisesti ja katsomuksellisesti moninaisessa maailmassa, on kulttuurinen osaaminen merkityksellistä. Maailmassa tarvitaan nyt taitoa kuunnella, tunnistaa ja ymmärtää eri näkemyksiä sekä kykyä pohtia ja jäsentää omia arvoja ja asenteita. Toimiva vuorovaikutus on mahdollista vain, jos ymmärtää oman ja muiden kulttuurien ja katsomusten taustaa ja osaa suhtautua moninaisuuteen kunnioittavasti.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa kaikki katsomukset ovat samalla viivalla - niin uskonnot kuin uskonnottomuus. Lisää tietoa siitä, miten esim. Suomen ev.lut.kirkon ja yhteiskunnan varhaiskasvatuksen yhteistyö on hyvä järjestää, löytyy seuraavista linkeistä:

Nuori kirkko
Katsomuskasvatus.fi

Tekemistä ryhmille

Sekä yhteiskunnan, että seurakunnan varhaiskasvatuksessa voi toimia lasten oma Lastenkirkon toimitus. Lapsista on mukava tehdä omia videoita tai saada piirustukset ja tarinat julkaistua. Lastenkirkko.fi on tähän hyvä paikka. Lastentoimitukseen osallistuminen vahvistaa lasten monilukutaitoa eli auttaa hahmottamaan mediaympäristöä. Lapset, jotka itse tekevät juttuja nettiin, oppivat myös arvioimaan näkemäänsä. Lasten omat tuotokset julkaistaan Päkän postilaatikossa, johon posti lähetetään osoitteeseen paka@lastenkirkko.fi

Lasten työhön median tuottajina on suhtauduttava kunnioituksella. Siksi lapsen ja vanhempien on tärkeää olla perillä siitä, mitä toimituksessa tehdään. Tässä malli kaavakkeesta, jossa lapset ja vanhemmat antavat luvan lapsen toimitustyöskentelyyn.
Tässä malli kaavakkeesta, jossa lapset ja vanhemmat antavat luvan lapsen osallistumiseen:

Lastentoimituksia tarvitaan myös antamaan palautetta ja kehittämään lastenkirkkoa. Palautteet ja ideat lähetään päätoimittajalle anita.ahtiainen@nuorikirkko.fi

Evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään. Tietojen avulla pyrimme saamaan käsityksen siitä, mitä sivuston käyttäjät haluavat ja miten voimme parhaiten antaa käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.